Diş eti hastalığının belirtilerini biliyor musunuz?
İleri düzeyde diş eti rahatsızlığınız olmasına rağmen farkında olmayabilirsiniz. Yapılan istatistiklerde 30 yaşın üzerindeki kişilerin %50’sinde diş eti rahatsızlığı bulunduğu ve çoğu kişinin de bunun farkında olmadığı saptandı.
Diş Eti Hastalığının Temel Nedenleri
Diş eti hastalığının pek çok sebebi olabilir. Bunların başında;
- Ağız hijyenin yanlış veya eksik uygulanması
- Diş hekimine seyrek ziyaretler veya hiç ziyaret edilmemesi
- Kötü ve dengesiz beslenme
gibi sebepler gelmektedir.
Diş eti rahatsızlığınızın olup olmadığını hakkında fikir verecek bir kaç belirti mevcuttur. Gelin bu belirtileri birlikte inceleyelim.
Diş Eti Hastalığı Nasıl Tespit Edilir ve Tedavi Edilir?
Diş eti hastalıkları ağız ve diş sağlığınızı ciddi derecede tehdit edebilecek ve genel sağlığınızı etkileyebilecek düzeylerde olabilir. Belki şu anda semptomları yaşayıp önemsiz olarak gördüğünüz nedenler ciddi bir diş eti hastalığının belirtisi olabilir. Diş eti hastalığının yaygın belirtileri şunlardır:
- Diş Eti Kanamaları: Düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması ağızdaki bakterilerin artmasına sebep olur. Ağızdaki bakterilerin artmasıyla birlikte diş etleri iltihaplanır ve kanamaya meyilli hale gelir.
- Ağız Kokusu: Ağız kokusu çürüklerden kaynaklanabileceği gibi, diş etlerinin iltihaplaması ve ağızdaki bakterilerin artarak dil ve yanaklarda da birikmesi sebebiyle de oluşabilir. Ağız kokusu şikayeti bulunması durumunda diş hekimi muayene etmeli ve mevcut sebepler tespit edilerek tedavi edilmelidir.
- Sıcak ve Soğuk Yiyeceklere Duyarlılık: Diş eti hastalığının sık rastlanan belirtilerinden biri de sıcak ve soğuğa karşı hassasiyettir. Tedavi edilmeyen diş eti hastalığı sonucunda oluşan diş eti çekilmesi sebebiyle dişlerin kök yüzeyleri açığa çıkar ve sıcak soğuğa karşı hassasiyet oluşur.
- Dişlerin konumu ve eğimlerinde meydana gelen değişiklikler: Bu semptom, diş eti hastalığının en şiddetli belirtilerinden biridir. Uzun süre tedavi edilmeyen diş eti hastalığının ilerlemesi ve yaygınlaşması sonucunda diş eti çekilmeleri ve kemik erimesi görülür. Dişi destekleyen dişeti ve kemik dokusunun azalmasına bağlı olarak dişlerde özellikle çiğneme esnasında hareketlilik görülebilir. Dişlerin konumu ve eğimlerinde değişiklikler meydana gelebilir. Bu belirtilerden birinin fark edilmesi durumunda mutlaka bir diş hekimine muayene olunmalı ve diş eti tedavisi görülmelidir.
- Yüksek Kan Şekeri: Şeker hastalığı ve diş eti hastalığı arasında oldukça güçlü bir bağ vardır. Yüksek kan şekeri düzeyine bağlı olarak ağızda oluşan yaraların iyileşmesinde gecikme ve diş eti kanamaları görülebilir. Bu belirtileri fark etmeniz durumunda diş hekimine muayene olmanız diş eti hastalığının erken tespit edilmesi açısından oldukça önemlidir.
Bu belirtiler diş eti hastalığının önemli işaretlerinden biri olabilir, fark edilmeksizin ağız ve diş sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Bu nedenle düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmeniz ve diş hekiminizin ağız bakımı için verdiği tavsiyeleri tam ve doğru bir şekilde uygulamanız önemlidir.
Diş eti hastalığının belirtilerinden birini taşıdğınızı düşünüyorsanız. Ümraniye’deki Özel Nafi Yılmaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimiz’den bugün randevu alın 👇🏼
🦷Özel Nafi Yılmaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
📍Alemdağ Caddesi No: 14 Mertler İş Merkezi Kat:2 Ümraniye/İstanbul
🖱www.nafiyilmaz.com
📞⓿❷❶❻❸❹❹❶❻❻❺
📲⓿❺❺❹❺❾❷❺❷❶❼