Tek yaptıkları diğer dişleri yollarından çekmek mi? Yoksa başka amaçları var mı? Yirmilik dişleri çektirilmesi kaderinde var mı? Popüler efsaneleri yıkıp, yirmilik dişler ile ilgili kanıtlanmış gerçekleri doğrularken bize katılın. Hadi başlayalım!
Tüm Yirmilik Dişler Çekilmelidir: EFSANE
Üçüncü azı dişleri olarak da adlandırılan yirmi yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi gerektiği yaygın bir yanılgıdır. Yirmilik dişleri çektirmenin gerekli olmadığı durumlarda vardır ve diş hekiminiz kişisel durumunuzu değerlendirmek için oradadır. Yirmilik dişlerin çektirmenin gerekli olan durumlar:
- Diş veya diş kökü hasarlıysa
- Diş eti içinde kalmış
- Çarpık çıkıyorsa
- Sadece belli bir kısmı çıkmış ve gerisi içerde kalmışsa
- Diğer dişlere ve köklerine yakın şekilde çıkıyor ve onları zorluyorsa
- Diş etinde iltihap yaptıysa
tecrübeli bir diş hekiminin kontrolünde çektirilmelidir. Tabii daha farklı durumlar gereği diş hekiminizinde yönlendirmelerini lütfen dinleyiniz.
Her İnsanın Yirmilik Dişleri Yoktur: GERÇEK
Son yapılan istatistikler ve araştırmalar kanıtlamıştır ki 55-64 yaş arasındaki kişilerin %30’u civarındaki kısmında yirmilik diş hiç görülmemiştir. Görülmeyecektir de 😊 Ancak yirmilik dişleriniz diş etlerinizin altında çıkabilir ve yalnızca röntgen ile varlıklarının ortaya çıkabileceğini yine de unutmayın. Özellikle 23-30 yaş arasında bunu kontrol etmek için rutin diş hekimi kontrollerini ihmal etmeyin.
Yirmilik Dişler Her Zaman Çarpık Çıkar: EFSANE
Vakaların %80’inde yanlış bir pozisyonda ve kötü bir şekilde çıktığı görülsede yirmilik dişler her zaman kötü bir şekilde çıkmayabilir. Yirmilik dişler ağız ve çene yapınıza bağlı olarak düzgün çıkabilir, ancak sonrasında hızlı çürüme yetkinliği olan bu dişler yine diş hekimi kontrolünde olmalıdır. Aksi taktirde kökte veya çenede enfeksiyonlara neden olabilir.
Yirmilik Dişlerin Hiçbir Amacı Yoktur: EFSANE
Bireyler, yirmilik dişlerin tamamen amaçsız olduğuna inanıyor. Aslında yirmi yaş dişleri diğer tüm dişler gibi aynı amaca sahiptir; “Çiğnemeyi kolaylaştırmak.” Üstelik antropologlar, bunların atalarımızın yaprak, kök, kuruyemiş ve et yiyebilmek için evrimleştiği dişler olduğunu iddia ediyor.
Yirmi Yaş Dişleri Her Zaman 18-25 Yaşları Arasında Çıkar: EFSANE
Bu genel bir yanılgıdır. Üçüncü azı dişleri olan yirmi yaş dişlerinin en tipik olarak ortaya çıktığı yaş olduğu kanıtlanmış olsa da, bu bir kural değildir. Bu dişler kişi ve gelişim yapılarına göre değişmekte çıkmaları bazen 30’lu yaşları da bulabilmektedir.
Yirmilik Dişleriniz Varsa, Onları Göreceksiniz: EFSANE
Yirmi yaş dişlerinin gözle görülebileceği yanılgısı çok yaygın ve görülmedikçe de kontrol yaptırmayan çoktur. Ancak yazımızın başında belirttiğimiz gibi yirmi yaş dişleri çoğu gelişiminde dişetleri altında kalabilmekte ve röntgen ile görülebilmektedir. Bu şekilde çıkan dişler ise ciddi diş ve diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir.
Ortodontik Tedaviden Önce Yirmi Yaş Dişleri Çekilmelidir: Diş Hekimi Yönlendirmesi
Yaygın yanılgı, diğer dişlerin mükemmel şekilde hizalanması için yeterli alan yaratmak için bunun kesinlik doğru olduğu ve çekilmesi gerketiğidir. Ancak gerçek; belirli durumlarda gerçekten gerekli olsa da ortodontik tedaviden önce her zaman çekim gerekli değildir. Yirmi yaş dişleri sadece diğer dişlerin hareketini engellemek amacıyla çekilmemelidir. Bu diş hekiminizin yönlendirmesi kalmış ve uyulması gereken bir konudur. Diş hekiminiz ortodonti tedavisinde size en doğru kısmı söylecektir. Eğer diş teli tedavisi ile ilgili bir kontrol gerekiyor ise size ortodonti uzmanlarımız ile bir randevu oluşturmak için bizimle iletişime geçmenizi öneririz.
Yirmilik Diş Rahatsızlığı Normaldir ve Endişelenecek Bir Şey Yoktur: EFSANE
Yirmi yaş dişleri her zaman ağrı, iltihap vb. durumlar yaratmadığı sürece endişelenecek bir şey olmadığına yönelik bir yanlış bilgi mevcuttur. Ancak yirmi yaş dişlerinin diğer dişlerin hassas sinirlerine baskı yapıp yapmadığını ve diş sağlığınızı ne düzeyde etkileyeceğini bilemezsiniz. Bu nedenle herhangi bir sorunu olmasa da diş hekimi kontrolü geciktirilmemelidir.
Dondurma, Diş Çekimi Sonrası Şişlik ve Ağrıyı Hafifleymeye Yardımcı Olabilir: GERÇEK
Dondurma sevenler bu sizin için 😊 Yumuşak ve soğuk yiyecekler genellikle diş çekiminden sonra ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Dondurma ise her iki kriteri mükemmel bir şekilde karşılayan en iyi yiyecektir.
Yirmilik Diş Çekildikten Sonra Sigara İçmek Zararlıdır: GERÇEK
Tütün ve alkol ürünleri kullanmak sağlığa genel anlamda zararlı olduğu kadar, ekstraksiyondan sonra da özellikle ilk 48 saat içinde tüketmek için ciddi tehlikelidir. AğrıyıÇekimden sonra çıkarılan diş bölgesinde pıhtı oluşur ve bu pıhtıların sağlam kalması gerekir. Sigara ve alkol tüketimi pıhtıların yerinden çıkma riskini artırır. Bu daha sonra kuru sokete yol açabilir ve kesinlikle kaçınmayı tercih edeceğiniz son derece acı verici bir enfeksiyondur.
Bu yanılgılardan ve gerçeklerin hangisinin farkındasınız? Eğer yirmilik 18+ üstüyseniz yirmi yaş dişleriniz ve genel ağız-diş sağlığınız için genel bir kontrolden geçmeye ne dersiniz? Hemen Ümraniye’deki diş kliniğimizden bir randevu almak için bize ulaşın👇🏼
🦷Özel Nafi Yılmaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği
📍Alemdağ Caddesi No: 14 Mertler İş Merkezi Kat:2 Ümraniye/İstanbul
🖱www.nafiyilmaz.com
📞⓿❷❶❻❸❹❹❶❻❻❺
📲⓿❺❺❹❺❾❷❺❷❶❼