“Yaraya tuz basmak” sözünün derin ve sızlatan bir tabir olduğunu bilirsiniz. Ya da bir kesiğe tuz bulaştıysa nasıl yaktığını deneyimleyenler herkesten iyi bilir. Peki diş hekimleri diş eksikliğiniz veya boğaz ağrınız olduğunda tuzlu su ile durulamayı önerirler?
Bu aslında M.Ö. 1600 yıllara kadar dayanır. Bilinen eski tabiplerden Hipokrat, ilk olarak cilt hastalıkları için tuzu suyla karıştırarak ciltte oluşan yaralara kullanılmasını önermiştir. Ne kadar yaksa ve acı verse de bir yandan da iyileştirici gücüyle özellikle vücutta açılan yaralara derman olmuştur. Görünüşe göre eskiler bir şeylerin peşindeymiş! Hadi gelin binlerce yıl öncesine dayanan iyileştirici kürü keşfedelim.
Tuzlu Suyu Özel Yapan Nedir?
Oral tuzlu su durulamaları, ağızdaki zararlı bakterileri yok etmeye yardımcı olur. Tuz, aynı zamanda ağzın pH seviyesini de arttırmayı destekler. Bakteriler, asidik ortamları tercih ederler. Bu nedenle tuzlu suyun oluşturduğu alkali ortamda büyümeleri ve gelişmeleri zor olur. Kısacası tuzlu suyun içindeki tuz, bakteriler için geçici olarak yaşayamayacakları bir yer oluşturmakta ve üremelerini sınırlandırmaktadır.
Araştırmalar tuzlu suyla durulamaların, fırçalama ve düzenli diş hekimi ziyaretleri gibi diğer ağız ve diş sağlığı araçlarıyla birlikte kullanıldığında plak oluşumunu azaltmada oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Tuzlu su durulamaları ayrıca diş çekimi gibi ciddi işlemlerden sonra ağız sağlığına fayda sağladığı göstermiştir. Aynı zamanda aft, boğaz ağrısı ve diş eti tahrişinin neden olduğu ağrıları da hafifletebilir. Bu, tuzlu suyun anti-bakteriyel özellikler taşımasından kaynaklanır. Tuzlu su özellikle ağrılı iltihabı ve şişmeyi de azaltarak yara iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olur.
Tuzlu Suyla Durulama Hangi Koşullarda Önerilir?
Her şeyde olduğu gibi tuzlu su ile durulama yapmayı da abartırsanız yan etkileri olabilir. Diş hekimleri olarak bu nedenle aşağıdaki koşullarda tuzlu su ile durulamalarını öneririz:
- Diş ağrısı
- Diş eti enfeksiyonları
- Ağzınızda oluşmuş ve acıyan yaralar
- Boğaz ağrısı
- Diş eti ağrıları
- Periodontal hastalıklar
- Ağız cerrahisi işlemlerinden bir gün sonrası
Etkili Tuzlu Su Durulamaları Nasıl Yapılır?
Tuzlu suyla durulama yapmak için genel kural,100 mililitre (bir çay bardağı) suya 1 çay kaşığı tuz ekleyerek karıştırılmasıdır. En iyi sonuç için, tuzun düzgün bir şekilde çözünmesi sağlamak adına ılık su kullanın. Kullanmadan önce de oda sıcaklığında soğumasını sağlayın. Soğuk su, tuzun iyi bir şekilde çözülmesine izin vermez ve ayrıca hassas dişler için sızlatıcı olabilir. Eğer tuz miktarı ağız bölgenizi veya yarayı çok yakarsa bir sonrakinde yarım çay kaşığı tuz katarak deneyin.
Tuzlu suyla ağzınızı durularken etki yapabilmesi için 20 ile 30 saniye boyunca ağzınızda çalkalayın. Dilerseniz solüsyonu gargara da yapabilirsiniz. Özellikle fırçalamalardan önce tuzlu su ile durulama yiyecek parçacıklarını gevşetmek için iyidir. Bu aynı zamanda diş macununuzdaki florürün dişlerinizde daha uzun süre kalmasını ve etki yapmasını sağlar.
Tuzlu suyla durulama, ağız ve diş sağlığı rutinlerinize ek olarak harika bir uygulamadır. Ancak “ek” kelimesini kullanımına dikkat edin. Çünkü tuzlu suyla durulama asla fırçalamanın, diş ipi kullanımının ve düzenli diş hekimi ziyaretlerinin yerini almamalıdır, alamaz. Sadece fırçalama, diş ipi kullanma ve diş hekimi randevularının destekleyici bir arkadaşı olabilir.
Uzun süredir diş hekimi ziyaretinde bulunmadıysanız veya bir diş hekimi ziyareti planlamanız gerekiyorsa, şimdi Özel Nafi Yılmaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği ile iletişime geçmenin tam zamanı! Uzman diş hekimlerinden oluşan ekibimiz, dişlerinizi sağlıklı tutmak ve gülümsemenizi pırıl pırıl tutmak için hazır. Randevu almak için bugün 0216 344 16 55 numaralı telefon bizi arayın.